Leadership Lid

John C. Maxwell, Amerika ve Kanada’da merkezleri bulunan, uluslarası firmalara liderlik ve gelişim programları hazırlayan, Maxwell Leadership firmasının kurucularından ve liderlik/takım çalışmaları ile ilgili 70’ten fazla kitabın yazarıdır.

Bir konuşmasında ve kitabında bahsettiği İngilizce’den direkt Türkçe’ye çevirisi Liderlik Kapağı olan, benim daha içime sinen ve kullanmayı tercih ettiğim Liderlik Çıtası ile ilgili notlarımı paylaşmak istedim.

Eğer lider olarak seviyeniz 5 ise, etrafınıza ve kurumunuza çekeceğiniz kişiler maksimum 4 seviyesinde olacaktır. Liderlik Çıta’nız budur.

Siz liderlik çıtanızı ne kadar yükseğe çekerseniz, iç çemberinize alacağınız kişilerin seviyesi de o kadar artacaktır ve bu hem bireysel başarınıza hem de kurumun başarısına katkı sağlayacaktır. Aşağıda Liderlik çıtanızı yükseltmek için uygulayabileceğiniz 5 kuraldan kısaca bahsedeceğim.

Çıtayı Yükseltecek Beş Kural

Çıtanızı yükseltecek ilk kural; Her gün Kendinize Liderlik Edin. Liderlik etmeye başlamak için başkalarına ihtiyacınız yok, önce kendinizden başlayın. Başkalarına öğreteceğiniz tüm liderlik vasıflarına kendiniz hakim olmalısınız. Kurumsal alanda çalışan ve liderlik eğitimlerine katılma fırsatı olan kişiler bilirler ki liderlik eğitimlerinin bir çoğunun ilk modülün içeriği “Kendine Liderlik Et” ile başlar.

İkinci kural; Başkalarına Değer Katmak. İnsanlara değer verirseniz değer katarsınız. Eğer insanlara değer vermeden liderlik etmeye kalkarsanız onlardan faydalanmış olursunuz. Önce dinleyin, sonra öğrenin, sonra liderlik edin. Karşımızdaki insanların neye değer verip vermediğini ancak bu şekilde anlayabilirsiniz.

Çıtanızı yükseltecek üçüncü kural; Her gün Liderlik Çalışmak. Kaynak okumak, liderlik ile ilgili sohbet edebileceğiniz ortamlarda bulunmak, araştırmalar yapmak, podcast dinlemek, liderlik ile ilgili sözleri dosyalamak; liderlik çalışmaya örneklerdir. Ve bunların hepsi birer kaynaktır.

Beş kuralın dördüncüsü; Her gün Liderliği Uygulamak. Malcom Gladwell Outliers kitabında bir alanda uzman olmak için 10.000 saat kuralından bahsediyor. Bir alanda fark yaratacak kadar başarılı olmak istiyorsanız o alanda en az 10.000 saat çalışmalısınız diyor. Her ne yapıyorsanız bilinçli yapmanın önemi yadsınamaz, bununla birlikte stres altında da reflex gibi uygulayabileceğiniz beceriler sizi başarıya götürecektir.

Beş kuralın sonuncusu; Her gün Bilinçli Büyüme. Her gün kendinize yeni bir şey katmalısınız. Konfor alanınızın dışına çıkmanız gerekir. “Olduğunuz yerde hep en başarılı siz oluyorsanız yanlış yerdesiniz demektir.” Zorlandığınız alan ve yerlerde içindeki fırsatları/öğrenmeleri görüp, neyi ileriye taşımak istediğinize karar vermek çok önemlidir.

Çıtanızı yükseltmek için her gün, istisnasız HER GÜN çalışmanız gerekir. Eğer isterseniz aşağıdaki sorulara cevap vererek minik adımlar atabilirsiniz.

  • Neyi başarmak istiyorum?
  • Hangi yeteneklerimi kullanacağım?
  • Hangi yeni yetenekleri kazanmam gerekir?
  • Hedefe ulaşmak için her gün uygulayacağım ne var?

Sevgilerimle…