Otantik ve Raket Duygu

Otantik Ve Raket Duygu

🦄Transaksiyonel analiz doğduğumuzda bizimle gelen 4 temel duygumuz vardır der. (Farklı kaynaklarda ve ekollerde 6 temel duygudan bahsedildiğini görebilirsiniz.) 

✨Korku, Sevinç, Üzüntü, Kızgınlık

Tüm diğer duygular bu 4 temel duygudan türemişlerdir.

Otantik duygu; 

Doğal çocuk duyguları ve tepkileridir. Gerçek, değişmemiş, aslına uygun duygulardır. Şimdi ve buraya hizmet eden, sorun çözen, içten olan duygularımızdır.

Raket Duygu;

Çocukluğumuzda gerçekten hissettiğimiz otantik duygumuz kabul görmediğinde veya izin verilmediğinde; kabul görmeyen duygumuzu, izin verilen başka bir duyguya çeviriyoruz. Bu hissettiğimiz ikincil duygu bizim raket duygumuzdur. 

Asıl hissettiğimiz birincil duygumuzu yaşayamadığımızda, izin verilen raket duygumuzu daha çok yaşamaya başlıyoruz ve bu bizim favori duygumuz oluyor.

Raket duygu; Çocukluğumuzda yaşamamıza izin verilen, problemi çözmeyen, duruma uymayan duygulardır.

Bir çocuk yüksek bir yerden atladığında ya da tehlikeli bir davranışta bulunduğunda annenin çocuğuna gidip vurması ya da azarlaması örneği otantik ve raket duyguya örnek olarak verilebilir. Anne çocuğunun riskli davranışından dolayı endişeli ya da korkmuş hissediyordur (otantik duygu), çocuğuna bağırması öfke davranışıdır (raket duygu).

Trafikte iki araç kaza yaptığında sürücülerin araçlardan inip hemen kavgaya tutuşması da aslında korku ve endişenin yerine öfke davranışının gösterilmesine (raket duygu) örnek olarak verilebilir.

Erkek çocukları için “erkekler ağlamaz, güçlü ol”

Kız çocukları için “kızlar bu kadar gülmez” gibi söylemler, çocuklukta otantik duygu yerine raket duygu geliştirmemize neden olan sadece iki örnek.

Otantik ve Raket duygumuzu ayırt edebilmek ve tanımak için aşağıdaki iki soruyu kendinize sorabilirsiniz;

❓Bu yaşadığım duygunun altında ne var?

❓Bu yaşadığım duygu ne kadar gerçek?

Davranışlarımızı önce düşüncelerimiz sonra da duygularımız şekillendirir; bütüne baktığımızda ise hayatımızı önce düşüncelerimiz sonra duygularımız şekillendirir. 

🎞️Konumuz ile ilgili “İnside Out” isimli animasyon filmini önermek isterim.

Fragman bırakıyorum 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=yRUAzGQ3nSY