Zihniyet Seçimi

“Sorularınız Değişirse, Hayatınız değişir.” Marilee Adams

Günlük iletişimimizde, sorun çözmede ve genel davranışlarımızı belirlemede zihniyet seçimimizin önemi büyüktür. Marilee Adams iki çeşit zihniyet tarzı olduğunu söyler.

Yargılayan ve Öğrenen Zihniyet

Yargılayan Zihniyet;

“Ben Bilirim” yaklaşımı.

Genel Davranış Tercihi; Koruyucu-Savunucu

Yargılayan zihniyet ile olaylara bakan ve davranış gösteren kişilerin tepkisel yanları devrededir. “Her şeyi ben bilirim” yaklaşımı, bolca katı inanç ve varsayımlar, kazan-kaybet yaklaşımı, değişimi tehdit olarak görüp karşı olma gibi davranışları gözlemleyebilirsiniz. Yargılayan zihniyet, yargılayan zihniyeti tetikler. Arkadaş ortamında ya da iş yerlerinizde bir kişi herhangi bir konu veya kişi hakkında yargılayan zihniyetten yorumlar yaparak davranışlar sergilediğinde diğer kişilerin de otomatik olarak yargılayan zihniyete geçmesi muhtemeldir.

Öğrenen Zihniyet;

“Acemi” yaklaşımı

Genel Davranış Tercihi; Meraklı

Olaylara çözüm odaklı yaklaşırlar, savunmaya geçmeden cevap verirler, kazan-kazan yaklaşımını tercih ederler, genel olarak uzlaşmacıdırlar, olasılıkların sınırsız, kaynakların yeterli olduğunu düşünürler. Yeniliklere fırsat ve öğrenmeler olarak bakarlar. Farklı bakış açılarına açıktırlar ve değer verirler. 

Bizler her gün bir sürü karar verdiğimiz gibi zihniyet seçimimizde de karar veririz. Eğer farkına varırsak  zihniyetimizi adaptif olarak değiştirme şansımız olacaktır. 

Siz bu gün hangi zihniyette olmayı seçiyorsunuz?